Aankondiging lezing Kunstenaarskring Krimpen 18 april 2017


Verstilde kunst

In de vorige eeuw , werden – met name in de westerse wereld- kunstuitingen meer en meer expressief, individualistisch en vaak uiterst subjectief. In de 80er jaren zelfs agressief en choquerend. Je zou kunnen zeggen , dat kunstenaars steeds luidruchtiger werden.
Het lijkt erop, dat in onze 21e eeuw langzamerhand een tegenbeweging aan de gang is. Een aantal jaren geleden gebeurde er op de Biënnale in Venetië iets opmerkelijks. Er werd gekozen voor het thema Silenzio. Ook in Nederland veranderde langzamerhand het kunstklimaat : Zero-art en Minimal Art uit de periode 1960 – 70 , stond opeens weer volop in de belangstelling. Maar de echte opleving van verstilde kunst vond in ons land plaats, toen Joost Zwagerman de tentoonstelling SILENCE OUT LOUD samenstelde . Een overzicht in museum Kranenburgh van – door hem gekozen- kunstwerken die door eenvoud en verstilling, bij de toeschouwers reflectie en bezinning konden bewerkstelligen.

Na zijn plotselinge dood en na de publicatie van zijn boek De stilte van het licht, werd de belangstelling voor verstilde kunstuitingen ( zowel in de beeldende kunst als in de muziek ) steeds groter. Joost Zwagerman nam de uitspraak van de schilder Robert Ryman (“I want to raise the issue of silence “) als uitgangspunt. Je zou kunnen zeggen , dat onze tijd er aan toe is.. In een tijd van kakafonie, lawaai en chaos, van agressie en ego-tripperij , is STILTE essentieel en een noodzakelijk antwoord.

In mijn lezing voor de kunstkring , neem ik u graag mee in de wereld van “stille” en “fluisterende ‘ schilders , wiens werk vaak omschreven wordt met “welluidend zwijgen “. Vervolgens zal ik na de pauze ook wat van mijn eigen werken tonen en toelichten.

18 april 2017, om 20.00 te Streekmuseum Krimpenerwaard, IJsseldijk 312, Krimpen a/d IJssel (www.streekmuseumkrimpenerwaard).